Пред съда като обвиняеми застанаха собственикът на фирма "Ентуртранс" Ениз Ченгел, шефът на транспортния отдел по време на инцидента - Николай Точев, и шофьорът на автобуса Светослав Димитров

Страните по делото се споразумяха то да се води по съкратената процедура, но без признаване на вина от страна на обвиняемите. Това означава, че предстои договореност между обвинението и защитата, а реално ще бъдат разпитани доста по-малко от всичките 65-ма свидетели. Съдията изключи от процеса 47 свидетели. Днес двама от тях дадоха показания, а за вторник е насрочено изслушване на две от експертизите, предаде БНТ.

Заради служебни ангажименти на голяма част от експертите и на десетимата адвокати съдията насрочи следващите заседания по делото за средата на декември. След приключване на това дело пострадалите ще могат да заведат граждански искове към виновните за катастрофата. В съдебната зала тримата обвиняеми заявиха, че не признават вината си за случилото се.

При инцидента 8 души бяха убити на място, а 10 бяха ранени. Тогава автобус на фирма "Ентуртранс", пътуващ по линията София - Бургас, се преобърна в движение на магистрала "Тракия" и се самозапали. 50 дни по-късно в пловдивска болница почина и деветата жертва на катастрофата - 46-годишната Албена Самуилова.
След катастрофата трактористът Стефан Стойчев от Стара Загора беше избран  за Мъж на годината, защото спаси хора от горящия автобус.
38-годишният Васко Ристевски от Македония, който също се, притече на помощ на пострадалите при автобусната катастрофа, беше възнаграден с българско гражданство.